Miért fontos a kismamák fogászati szűrővizsgálata?

A terhesség alatt bekövetkező hormonális változások az egész szervezetre hatnak, emiatt a kismamák esetében mindig előfordul a terhességi gingivitis (ínygyulladás) és gyakori a fogszuvasodás is. Megelőző kezelések szükségesek már a babavárás előtt a zavartalan terhesség lefolyása érdekében. A hormonális ingadozások miatt megváltozó szájüregi körülmények kedvezően hatnak a baktériumok számára. Az íny alatt élő baktériumok a terhesség alatt a véráram útján könnyen eljuthatnak a placentához, ahol gyulladást válthatnak ki a szövetből, valamint bekerülhetnek a magzatvízbe is.

Terhességi komplikációk és ínybetegség

A szervezetben kialakuló gyulladás akár terhességi komplikációk okozója is lehet, emiatt a kismamák fogászati kezelései közül kiemelkedő jelentőségű a rendszeres fogkő-eltávolítás, amely hatékony eszköz a baktériumok eltávolítására, a gyulladásos folyamatok gyógyítására és ennek köszönhetően az esetlegesen kialakuló komolyabb gondok megelőzősére.

A modern kutatások egyre több összefüggést tárnak fel a fogíny- és fogágybetegségek és a koraszülés között. A babavárást megelőzően is fennálló, fogíny- és fogágybetegséggel küzdő nők a kutatások szerint többszörösen hajlamosabbak a koraszülésre. Sajnos az ínybetegségek olyan komplikációkat okozhatnak, melyek nemcsak koraszüléshez vezethetnek, hanem alacsony születési testsúlyt és visszamaradt magzati fejlődést eredményezhetnek. Ma már tudományosan bizonyított tény, hogy a parodontitis (fogágybetegség) komoly rizikótényezője lehet a magzat elveszítésének vagy akár a meddőségnek is.

Hogyan kezelhető az ínybetegség?

A modern orvostudománynak köszönhetően az ínybetegségek fájdalommentesen gyógyíthatók, ezért a kisbabát tervező nőknek és a kismamáknak megfelelő fogászati szűrővizsgálatok és kezelések mellett nincs oka az aggodalomra. A szájüregi gyulladások preventív kezelésének leghatékonyabb módja a fentebb említett fogkő-eltávolítás 2 havonta a babavárást megelőzően és alatta is. Ez a szájhigiéniai kezelés nemcsak teljesen biztonságos, de a terhesség bármely trimeszterében javallott.

A terhesség 2. trimeszterétől kezdve pedig az alábbi fogászati beavatkozások is teljes biztonsággal végezhetők:

zárt kürett (mélytisztítás)

fogtömés

gyökérkezelés (gyógyszeres zárással)

szükség esetén foghúzás

Fogászati szűrővizsgálat csomagok kismamáknak

A Dental Angels rendelőben kiemelt jelentőséget tulajdonítunk a kismamák fogorvosi ellátásának, melynek keretében két terhesgondozási csomagot kínálunk:

A Kismama Start csomagban a fogkő-eltávolítás mellett parodontológiai szakvizsgálatot és kezelési tervet készítünk, étrendi és szájápolási tanácsokat, valamint ajándék szájápolási termékeket is tadunk.

A Kismama Plusz csomagban korlátlan fogkő-eltávolítást kínálunk a terhesség egész ideje alatt, kiegészítve az esetlegesen szükséges ínykezelésekkel, valamint rendszeres parodontológiai utánkövetéssel.

A magzat védelme érdekében a fogorvosaink a szigorú szakmai követelmények figyelembevételével minden szükséges beavatkozást a kismamát gondozó szülész-nőgyógyász szakorvossal történő konzultációt követően végeznek el.

Share this post
Címkék
Hogyan lehetnek a fogaim szép szabályosak?
Héj vagy ultragyors fogszabályozás?