Fogpótlások / Fogsorok

A részleges és teljes fogászati fogsorok a szájból eltávolítható fogpótlások, amelyeket évszázadok óta használnak, mint a legalapvetőbb megoldást a foghiányokra. A modern fogsorok a legújabb technológiák alapján kerülnek előállításra többnyire akrilát és kobalt-króm alapanyagokból.

Népszerűségük az alacsony költségük mellett a fogmegtartó és fájdalommentes beavatkozásoknak köszönhetők. A kivehető fogsor tervezésben vezető szerep jut a funkciónak és az esztétikumnak. Ezek alapján készülhetnek fogsorok látható vagy láthatatlan kapcsokra (fogakon elhorgonyzás), illetve implantátumokra vagy implantátumok nélkül is.

A manapság legelterjedtebb teljes kivehető fogsorok az implantátumokra készült fix fogsorok. Az implantátumok a természetes fogak gyökereiként funkcionálnak, ezáltal elősegítve a fogsorok stabilitását és minimalizálva azok billegését, mozgathatóságát.

Számtalan előnye van a fix fogsoroknak:

 

  • az étkezés zavartalansága a fogsor kiesése nélkül
  • nagyobb magabiztosság
  • nagyobb kényelem
  • észrevehető esztétikai és funkcionális előrelépés
  • a beszéd és ízérzékelés fejlődése
  • a fogsorragasztók elhagyása

 

Miért van szükség kivehető fogsorra?

A fogászati fogsor egy szájból minden nap eltávolítandó foghiány-pótlás. A fogsor az eltávolítás után kézben könnyedén tisztítható és a szájba visszahelyezhető. 

Milyen hosszú ideig működik egy ilyen fogsor?

Időközönként a kivehető fogsorok alábélelésre vagy teljes cserére szorulnak az elhasználódás mértékétől függően. Alábéleléskor egy réteg önkötő akrilát kerül a fogpótlás íny felőli részére, kibélelve az ínyzsugorodás okozta réseket. Évek elteltével az arcunk, az állkapcsunk megváltozik, a fogsorok lazává válhatnak rajtuk. Ezzel a rágás megnehezített lesz és az ínyen sérülések jelentkezhetnek az ide-oda billegés, instabilitás miatt.

Hogyan kell ápolni a kivehető fogsort?

Nagyon fontos, hogy a kivehető fogsoroknak is ugyanolyan gondját viseljük, mint a saját természetes fogainknak. Tisztítanunk kell minden nap, hogy a megmaradt fogak el ne romoljanak, a nyálkahártya gomba és fertőzésmentes maradjon. Ajánlott a kezdetekben a puha ételek fogyasztása és a fogsorrögzítő ragasztók használata. Egy pár hétbe telik a fogsor teljes megszokása. Ha attól tart, hogy a fogsor használat vagy beszéd közben megmozdulhat, használja a fogsorrögzítő ragasztók termékeit. Javasoljuk a fogsorok eltávolítását minden este lefekvés előtt és tároljuk vízben, hogy nedves maradhasson. Fontos, hogy csak a hivatalos, rendelőnk által is ajánlott fogsortisztító tablettát/port használja, mivel a háztartási fehérítők meggyengítik és törékennyé teszik a fogsort. Ne használjon forró vizet a fogsoron! A rendszeres fogorvosi kontroll elengedhetetlen, hiszen nemcsak a fogak ellenőrzése, hanem a lágy szövetek vizsgálata is fontos az egészségünkhöz és a súlyosabb szájüregi megbetegedések elkerüléséhez. 

Kérdése van? Hívjon bennünket bizalommal, szeretettel várjuk hívását!
+36 1 445 0004
+36 30 291 7500
info@dentalangels.hu